Ahad, 5 April 2015

JPM Meluluskan 71 Juta Untuk Pembangunan 6 SJKT : Buktikan Projek & Agihan PeruntukanKenyataan Media YB V.Sivakumar Ahli Parlimen Batu Gajah & Timbalan Pengerusi DAP Perak pada 4 April 2015 di Ipoh


Pada masa ini terdapat 7758 buah sekolah rendah di seluruh negara iaitu 5939 buah Sekolah Kebangsaan, 1295 buah Sekolah Cina dan 524 Sekolah Tamil.Sekolah-sekolah Tamil di negara kita amat mengharapkan bantuan kerajaan terutamanya dalam soal pembangunan. Ini adalah kerana sebilangan besar daripada sekolah-sekolah ini adalah dikelolakan secara bantuan modal.

Pada tahun 2014, sebanyak 6 Sekolah Tamil telah diluluskan peruntukkan sebanyak RM 71 juta oleh Unit Perancangan Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri. Bagaimanakah peruntukan pembangunan ini diagihkan untuk 6 sekolah tersebut.

Saya mohon supaya Timbalan Menteri Pendidikan YB Kamalanathan untuk memberi penjelasan berhubung dengan beberapa perkara seperti :-

1) Senaraikan 6 Sekolah Tamil yang mendapat peruntukan pembangunan bagi tahun 2014

2) Nyatakan secara terperinci tentang pengagihan peruntukan itu diantara 6 sekolah tersebut

3) Berapakah peruntukan yang telah dibelanjakan setakat ini?

4) Nyatakan laporan progres kerja-kerja pembinaan untuk sekolah-sekolah yang terlibat di bawah peruntukan pembangunan ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan