Isnin, 25 Mei 2009

Husam Musa Yakin DUN Perak Akan Bubar


Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa tetap yakin Dun Perak akan dibubarkan segera selepas Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menang kesnya di Mahkamah Rayuan baru-baru ini.


"Posting saya tiga hari lalu (Rabu) telah 'meramalkan' Mahkamah Rayuan akan memihak kepada Zambry dan ia menjadi kenyataan hari ini (Jumaat 22 Mei).


"Ia sebenarnya bukan ramalan tetapi maklumat. Maklumat selanjutnya ialah pembubaran Dun Perak dalam masa terdekat, selepas Mesyuarat Majlis BN sekali lagi Isnin atau Selasa ini," tulis beliau dalam blognya.


Bagi Husam, keputusan Mahkamah Rayuan memberikan implikasi besar kepada perundangan di negara ini.


"Keputusan ini memberi kesan besar. Baik di Parlimen mahu pun di Dun yang lain, Agung atau Sultan boleh melantik PM atau MB yang baru tanpa PM atau MB berkenaan terlebih dahulu dilucutkan jawatan mereka melalui usul undi tidak percaya.


"Adakah negara kita sudah bersedia menerima hakikat kemungkinan perubahan teraju kepimpinan melalui proses tabung uji di luar rahim iatu Dewan Rakyat atau Dun seperti yang difahami sebelum ini?


"Khususnya Najib, sudahkah bersedia untuk Ahli Dewan Rakyat mengumpulkan senarai bahawa mereka sudah hilang kepercayaan kepada beliau dan Agung boleh dengan itu melantik PM yang baru tanpa proses Dewan Rakyat?," tanya Husam dalam tulisannya.


Jika ramalan yang dibuat oleh Datuk Husam itu benar, maka akan akhirlah kemelut politik negeri Perak dalam tempoh yang terdekat. Tetapi, sanggupkah BN mengadai nyawa untuk membubarkan DUN Perak? Pilihanraya sudah menjadi satu fobia kepada BN dan Perdana Menteri sekarang.

1 ulasan:

  1. Wahai Husam,

    Tolong bubarkan DUN Kelantan terlebih dahulu.

    Anda hanya boleh terima keputusan mahkamah kalau ia menyebelahi pakatan pembangkang dan jika sebaliknya keluarlah perkataan dari mulut anda mengenai bayi tabung uji.

    BalasPadam