Ahad, 27 Jun 2021

Penduduk Pusing Mengadu Pokok Besar Reput Membahayakan Keselamatan

Kenyataan Media V.Sivakumar Ahli Parlimen Batu Gajah pada 27 Jun 2021 di Kampung Pinang A, Pusing, Batu Gajah 

 

Pada pagi ini, saya dipanggil oleh penduduk Kampung Pinang A, Pusing untuk mengadu tentang bahaya sebatang pokok besar yang reput. Pokok yang reput itu berada di salah sebuah jalan masuk ke Kampung Pinang A. Jalan ini digunakan oleh lebih kurang 15 keluarga yang menetap di situ. 

Penduduk kawasan itu berasa amat risau tentang keselamatan mereka. Mereka risau pokok itu akan tumbang ke atas pengguna atau kenderaan yang melalui jalan tersebut. Dalam pada itu, jikalau pokok itu tumbang, sudah semestinya akan terkena pada kabel elektrik dan kabel telekomunikasi.

Mereka mendakwa ini akan memutuskan bekalan elektrik dan komunikasi di kawasan tersebut. Ini akan memudaratkan lagi keselamatan di kampung tersebut. Penduduk memohon supaya pokok besar yang reput itu ditebang dengan segera. Mereka berasa amat kesal kerana perkara ini telah pun dibawa kepada perhatian pihak TNB tetapi tidak diendahkan langsung. 

Mereka tidak tahu kenapa pihak berkuasa tidak mempedulikan hal ini walaupun keadaan yang dilapurkan itu membahayakan keselamatan penduduk di kawasan tersebut. Mereka membuat pengaduan  kepada Ahli Parlimen Batu Gajah untuk memanjangkan masalah ini kepada yang Dipertua Majlis Daerah Batu Gajah dan Pegawai Daerah Kinta supaya tindakan segera diambil untuk mengatasi masalah ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan