Isnin, 27 Mei 2013

BN Perak Kalah Undi Popular, Hilang Sokongan Majoriti
Kenyataan Media YB V.Sivakumar 

Ahli Parlimen Batu Gajah & Timbalan Pengerusi DAP Perak
pada 25 Mei 2013 di Kampung Bahagia, Teluk Intan 

(Program Ceramah PAS  'Tipu PRU' di Dataran Pemuda PAS, Taman Bahagia, Teluk Intan)


BN Perak Kalah Undi Popular, Hilang Sokongan Majoriti

Kemenangan BN di Negeri Perak bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Walaupun dengan pelbagai penipuan pilihanraya dan tekanan politik, PR masih berjaya memenangi 28 kerusi berbanding dengan BN yang menang 31 kerusi. SPR telah bersekongkong dengan BN untuk memastikan kemenangan di negeri Perak. SPR telah sedaya upaya berusaha selamatkan BN daripada dikalahkan oleh PR di negeri Perak.

Walaupun PR berjaya memperolehi undi popular 55% rakyat Perak tetapi kalah dalam bilangan kerusi DUN. Ini menyebabkan BN menubuhkan kerajaan negeri walaupun hanya mendapat undi 45% pengundi Perak. Ini membuktikan sesuatu yang tidak kena dengan sistem pilihanraya yang kita amalkan di negara kita. Keputusan PRU13 telah mencalar sistem demokrasi,  di mana suara rakyat majoriti tidak didengar.

Walaupun undi lebihan PR di Perak adalah lebih daripada 100,000 tetapi ianya tidak diterjemah kepada kemenangan PR. Ini adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian serius. Rakyat Perak telah ditipu dengan strategi yang dihitung dan dicorakkan semata-mata untuk menambahkan jumlah kerusi tanpa mempedulikan hasrat rakyat yang sebenar.  Kerajaan BN Perak adalah rapuh dan dibentuk dengan jumlah undi yang terlalu kecil daripada 2 kerusi yang dimenanginya iaitu Lubok Merbau 53 undi dan  Manjoi 132 undi. Jika kita hitungkan  undi kedua-dua kawasan itu ialah 185 sahaja. Ini bermakna Kerajaan BN Perak hari ini dibentuk dengan 185 undi sahaja berbanding dengan undi popular PR yang melebihi 100,000. Dalam kata lain, rakyat Perak telah tertipu apabila BN menubuhkan kerajaan dengan cara yang tidak adil tanpa mendengar suara rakyat majoriti.

1 ulasan:

  1. buat revolusi diperak ini baru ada perubahan

    BalasPadam