Selasa, 14 Disember 2021

Kerajaaan Keluarga Malaysia Menganktirikan SJKT Dalam Belanjawan 2022


Perbahasan V.Sivakumar Ahli Parlimen Batu Gajah, Peringkat Jawatankuasa Belanjawan 2022 pada 13/12/2021 di Dewan Rakyat, Parlimen Malaysia. 


Terdapat 527 buat Sekolah Tamil di negara kita. Sejarah membuktikan bahawa bilangan sekolah Tamil semakin berkurangan sejak kemerdekaan. Sebahagian besar daripada sekolah-sekolah Tamil ini bergantung kepada dana kerajaan. 

Oleh yang demikian, kerajaan harus menyalurkan dana yang mencukupi kepada sekolah-sekolah Tamil setiap tahun. Bantuan kerajaan ini adalah penting untuk tujuan penyelengaraan dan menampung kos-kos operasi yang lain. 

                       V. Sivakumar 
 
Dalam belanjawan 2022, Peruntukan untuk SJKT telah dikurangkan kepada RM37 juta sahaja. Sebelum tahun 2021, SJKT menerima peruntukan RM50 juta setiap tahun untuk tujuan penyelenggaraan. Tetapi,  mulai tahun 2021 di bawah Menteri Kanan Pendidikan yang baru YB Senator Datuk Dr Mohd Radzi bin Mohd Jidin jumlahnya telah dikurangkan. 

Bagi tahun 2021, SJKT menerima peruntukan kurang daripada RM30 juta. Walau pun saya telah membangkitkan isu ini berkali-kali di Dewan Rakyat tetapi tidak dipedulikan oleh Menteri berkenaan. Beliau tetap dengan pendiriannya untuk mengurangkan peruntukan untuk sekolah Tamil dalam Belanjawan 2021. 

Dalam Belanjawan 2022 juga peruntukan penyelenggaraan bagi sekolah-sekolah Tamil telah dikurangkan walaupun jumlah peruntukan untuk sekolah vernakular ditambah kepada RM120 juta. 

Sehingga hari ini, pihak MIC masih senyap dalam hal ini. Ini membuktikan MIC tidak mempedulikan kebajikan sekolah-sekolah Tamil di negara kita. 

Saya ingin mencabar pemimpin-pemimpin MIC turut berani membangkitkan isu ini kepada Menteri Kanan Pendidikan untuk menambahkan peruntukan bagi sekolah Tamil dalam Belanjawan 2022 demi memartabatkan pendidikan Tamil di negara kita. 

Pengurangan peruntukan bagi sekolah-sekolah Tamil Ini jelas membuktikan diskriminasi terhadap SJKT  yang dianaktirikan di bawah kerajaan Keluarga Malaysia yang baru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan