Ahad, 12 Februari 2012

Belanja Sharizat Lebih Daripada Belanja 523 Sekolah Tamil


Kenyataan Media YB V.Sivakumar , Timbalan Pengerusi DAP Perak, ADUN Kawasan Tronoh pada 10 Februari 2012 di Batu Gajah.

Belanja Sharizat Lebih Daripada Belanja 523 Sekolah Tamil

Najib Tun Razak berkata kerajaan BN telah membelanjakan RM200 juta untuk Sekolah-sekolah Tamil sejak tahun 2009. Adakah jumlah ini cukup besar untuk dibanggakan? Kerajaan Barisan Nasional sentiasa menganak tirikan sekolah-sekolah Tamil di negara ini. Perbelanjaan RM 200 juta itu tidak memadai untuk naik taraf semua sekolah-sekolah Tamil yang sedia ada.

Banyak diantara  sekolah-sekolah Tamil di negara kita berada dalam keadaan yang usang dan perlu dinaik taraf dan diperbaiki dengan segera. Tetapi kerajaan tidak mengambil langkah-langkah proaktif untuk membantu menyelesaikan masalah sekolah-sekolah Tamil ini.

Pemberian wang untuk beberapa sekolah Tamil baru-baru ini adalah satu gimik politik untuk mendapat sokongan orang-orang India untuk menang PRU 13. 

Jumlah RM 200 juta bagi sekolah-sekolah Tamil yang telah dibelanjakan untuk beberapa tahun bukanlah satu jumlah yang besar dan boleh dibanggakan. Ketua wanita UMNO. Sharizat Abdul Jalil telah membelanjakan wang  sebanyak RM 250 juta dibawah NFC secara sewing-wenangnya. Wang rakyat telah disalah gunakan oleh beliau untuk ‘membela lembu di Kondo’. Kerajaan ini sanggup mengalami kerugian RM 250 juta yang telah disalah gunakan oleh Ketua wanita UMNO tetapi tidak berminat untuk membantu sekolah-sekolah Tamil yang berada dalam keadaan yang buruk. Sekolah-sekolah Tamil hanya diberi peruntukan RM 200 juta untuk beberapa tahun sejak tahun 2009. Saya mencabar Menteri Pelajaran untuk memberitahu kepada rakyat jumlah peruntukan yang  diberikan kepada sekolah-sekolah tamil bagi tahun 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, dan 2011 secara berasingan.

RM 200 juta yang diberikan untuk 523 Sekolah Tamil yang mempunyai murid-murid lebih kurang 100,000 orang bukanlah satu jumlah yang besar, jika dibandingkan dengan skandal keluarga Sharizat yang menyalah gunakan RM 250 juta untuk kepentingan sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan