Khamis, 24 Disember 2009

Keluhan Penduduk Mendapat Perhatian ADUN


Kenyataan Media YB V.Sivakumar di Desa Changkat, Batu Gajah

KELUHAN PENDUDUK MENDAPAT PERHATIAN ADUN

Pada bulan lepas Pusat Khidmat Masyarakat ADUN Tronoh V. Sivakumar telah menerima beberapa aduan daripada penduduk Jalan Anggerik, Desa Changkat, Batu Gajah yang tidak berpuas hati dengan longkang yang baru dibina oleh Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG) kerana pembinaan tersebut telah mengakibatkan kejadian tanah runtuh di perkarangan rumah mereka. Penduduk Desa Changkat membuat aduan tersebut kepada bekas Ahli Majlis Batu Gajah En Vijaya Kumar. Masalah seperti ini tidak pernah berlaku sebelum ini. Hanya selepas pembinaan longkang baru, masalah ini mula timbul dan ia amat membimbangkan penghuni rumah yang terlibat dalam kejadian tersebut.

Masalah ini mendapat perhatian YB V.Sivakumar dan beliau telah melawat kawasan kejadian itu dengan segera. Beliau difahamkan punca tanah runtuh tersebut berlaku disebabkan oleh kelalaian pihak MDBG yang tidak mengikuti spesifikasi dan piawaian yang sepatutnya semasa membina longkang di kawasan tersebut.

Penduduk juga mendakwa bahawa pada mulanya mereka tidak bersetuju dengan pembinaan longkang di kawasan tersebut disebabkan faktor-faktor keselamatan. Namun demikian, keluhan mereka tidak dihirau oleh pihak MDKB. Setelah meneliti kawasan kejadian dan keparah tanah runtuh, YB. V.Sivakumar telah melaporkan masalah tersebut di Pejabat MDBG untuk tindakan selanjutnya memperbaiki benteng yang runtuh dengan segera.

Setelah beberapa minggu aduan dibuat MDBG telah mengambil inisiatif untuk membaik pulih tapak tanah runtuh tersebut. Masalah tersebut telah diselesaikan oleh MDBG untuk mengelakkan kejadian tanah runtuh berulang di masa hadapan. Penduduk serta YB Sivakumar mengucapkan terima kasih kepada MDBG atas keprihatinan, kerjasama dan inisatif yang diambil oleh mereka dalam menyelesaikan masalah ini. Tindakan MDBG yang segera dapat mengelakkan masalah tersebut daripada berlarutan.

V.Sivakumar
22-12-2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan